Biologia rybacka

In order to personalize content, adjust and analyse ads, and provide safer experience, we use cookies. By using this website, you agree to the collection of information by us. The details can be found at: Privacy policy.

Wydawnictwo Naukowe

Akademii Morskiej w Szczecinie

ul. Starzyńskiego 8, 70-506 Szczecin

tel. +48 91 48 09 616

Izabella Dunin-Kwinta

ISBN: 978-83-89901-92-7
164 s., B5, oprawa miękka

Morza i oceany — wszechocean, to największe środowisko na kuli ziemskiej. Jego powierzchnia zajmuje prawie 71% globu, a jego głębokość (ponad 11 km) jest większa niż najwyższe (ok. 9 km) wzniesienie ziemskie. W całym wszechoceanie toczy się życie roślin, które występują nie wszędzie i zwierząt, które są tu wszechobecne. Morza i oceany są domeną zwierząt, inaczej niż pokryte „szatą roślinną” lądy, na których królują rośliny. Mimo tak ogromnej przewagi objętości mórz nad lądami, ich podstawowa pro­dukcja organiczna są sobie niemal równe. Natomiast udział mórz w wyżywieniu ludzi i naszych zwierząt jest znacznie niższy niż lądów. Decydują o tym zawiłe mechanizmy i wiele czynników. Głównym eksploatatorem — wydobywcą naszego pożywienia z mórz i innych wód jest rybołówstwo. Istnieje od prawieków, zmieniając z upływem czasu akweny i obiekty połowów, sposoby eksploatacji oraz wykorzystania wydobytych dóbr.

News

Jun 26, 2019

Pozyskaliśmy grant ministra na rozwój naszego kwartalnika

    Niniejszym informujemy, że kwartalnik Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Szczecinie,…

Jun 26, 2019

Zachęcamy do współpracy

   Zachęcamy firmy, organizacje, instytucje oraz osoby fizyczne i prawne do korzystania z…